Cave rescue training 2015

CRT 2015(obuka za speleospasioce na nivou Balkana) je počela 12.09. održavanjem prvog uvodnog predavanja na kome je predstavljen plani program osmodnevne obuke, na kojoj će polaznici kroz teorijska predavanja i rad na terenu usvojiti znanja i vještine koje su potrebne za ovaj vid spašavanja. Obuku vode instruktori iz Slovenije Srbije i Hrvatske i BiH. Na obuci učestvuju predstavnici Slovenije, BiH, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Bugarske, ukupno 31 učesnik. Održava se na teritoriji opštine Šipovo u organizacije Speleološkog društva Ponir Banja Luka…

 

CRT 2014

Speleološko društvo Ponir je i ove godine uzelo učešće na međunarodnoj obuci za speleo spašavanje. Obuka je održana od 13. do 21. septembra na Beljanici, u kanjonu Resave, u okviru Inicijative Jugoistočne Evrope za prevenciju i spremnost na katastrofe (DPPI SEE). Obuku su organizovali Sektor za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije i Uprava za civilnu zaštitu i spasavanje Republike Slovenije u saradnji sa Gorskom službom spasavanja Srbije i Speleospasilačkom službom Slovenije.

 

Proteus 2007

Proteus 2007 je vježba speleospašavanja koju organizuje speleološka spasilačka služba slovenije (Jamarska Reševalna služba). Bazno mjesto održavanja vježbe je bio centar Civilne zaštite u mjestu Ig kod Ljubljane, gdje su se održavala teoretska predavanja I jedan dio praktične obuke. Drugi dio se izvodio na više lokacija širon Slovenije. Kroz 7 dana smo se upoznali sa svim onim što bi jedan speleolog-spasilac trebao da zna. Teoretska nastava je obuhvatila predavanja iz: pružanje prve pomoći, speleoronjenja, miniranja i otklesavanja kao i transpora helikopterom. Kroz praktične vježbe smo učili i uvježbavali tehnike vertikalnog i horizontalnog transporta unesrećenog kao i samospašavanje, te učestvovali u dvije vježbe zbrinjavanja i spašavanja povređenog lica iz jame.