Speleološko društvo Ponir je osnovano 1984. godine u Banjaluci. Osnovna djelatnost društva je speleologija, odnosno pronalaženje, istraživanje i proučavanje podzemnih kraških pojava – pećina i jama. U sklopu toga SD Ponir vrši obučavanje i edukovanje novih članova kroz kurseve i speleološke ekspedicije. Obuka mladih speleologa obuhvata teoretska predavanja (edukacija u vidu predavanja vezana za: istoriju speleologije, orjentaciju u prirodi, speleomorfologiju, biospeleologiju,topografiju, prvu pomoć i sl.) i praktičnu obuku (korištenje speleološke opreme i savladavanje vertikala, topografsko snimanje i izrada topografskih nacrta pećina i jama).
U toku svog postojanja organizovane su mnoge ekspedicije i istražen veliki broj speleoloških objekata na teritoriji BiH. Aktivno sarađujemo sa nekoliko speleoloških i planinarskih društava iz BiH i Srbije, kao i sa Zavodom za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa Republike Srpske, te Odsjekom civilne zaštite Banjaluka.
Dosadašnja istraživanja su najčešće bila bazirana na područje Bosanske Krajine i Hercegovine. U periodu 1994-2002. je sproveden veći broj ekspedicija na širem području planina: Grmeč, Vitorog, Klekovača, Čemernica, Manjača, Srnetica, Osmača itd, sa ciljem lociranja i istraživanja kraških pojava-pećina i jama.
Od 2002. godine se aktivno vrše istraživanja na području opštine Gacko i Nevesinje, jer je taj dio BiH speleološki zanimljiv i neistražen (Bjelasnica, Lebršnik, Živanj, Baba).
Trenutno se u saradnji sa Zavodom za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog naslijeđa Republike Srpske rade istraživanja područja Tjentišta i planine Zelengora, sa ciljem proširenja nacionalnog parka Sutjeska, a u planu su istraživanja u Bio rezervatu, opština Zvornik.